Vård, Omsorg & Hälsa

Varför görs inget dramatiskt inom svensk sjukvård? Vi har en bland världens dyraste sjukvård men glädjande också en bland den mest kompetenta. Tyvärr ligger den på 11:e plats i Europa på tillgänglighet. Vad är det för nytta med duktiga läkare och bra sjukvård om vi inte får vård då vi behöver den?

Redan i början på 2000-talet publicerade Stefan Fölster, som då var chefsekonom på Industriförbundet, en utredning som hette ”den sjuka  vården”. Fölster och hans medarbetare jämförde svensk sjukvård inom viktiga områden år 1975 och år 2000. Siffrorna i tabellen talar sitt eget språk och borde innebära krav på stora förändringar inom vården:

 19752000
Antal läkare8 51123 410
Antal sjuksköterskor3 1007 100
Antal undersköterskor9 00034 000
Antal vårdplatser136 00028 000
Medelvårdtid, dagar235
Läkarbesök på sjukhus, miljoner129

Nu är vi framme vid 2020 och inget har hänt. 

Nedan några delmål som kanske kan förbättra svensk sjukvård. I ett inlägg finns förslag på hur målen kan nås.

  • Vi ska ha en vård och omsorg som kvalitetsmässigt ska ligga i det övre skiktet inom EU och som känns rättvist och omfattar alla medborgare.
  • Det är viktigt att kvaliteten definieras så att medborgarna vet och förstår vad som gäller och kan ta ställning till om kvaliteten ska öka eller minska beroende på kostnaden.
  • Vi ska ha samma nivå på vård och omsorg över hela landet – inte som idag beroende på vilket landsting eller region man tillhör. Givetvis kommer det att vara skillnad mellan stad och landsbygd, men skillnaden ska klart definieras.
  • Vi ska själva bestämma när vi vill komma till ett äldreboende.
  • Vinster inom vård och omsorg är godtagbara om utföraren uppfyller satta kvalitetsmål som medborgarna bestämt och som ligger till grund för den offentliga vården och omsorgen. Om någon entreprenör lyckas skapa vinster inom vård och omsorg med uppnådda kvalitetsmål visar detta endast att den offentliga vården och omsorgen kan effektiviseras, vilket är en bra indikation som ska tillvaratas.

Inlägg under fliken Vård, Omsorg & Hälsa:

DatumInlägg – Tryck på titeln för att öppna inlägget
Mars 2020En norsk svenskhistoria
Mars 2020Förslag på hur svensk sjukvård ska kunna förbättras
Mars 2020Lyssna till ”Den metabola pandemin” av Lars Bern