Den hotande situationen i Sydostasien

Jag har en god vän som bor i Vietnam sedan 1991. Jag har själv varit i landet vart och vartannat år sedan 1980 och har många vänner där. Jag brukar säga att ”Vietnam är mitt andra hemland”. Nu har Sverige beslutat stödja utbyggandet av flygplatser i landet. Är det rätt? Kan det finnas skäl som inte är uppenbara? Min gode vän har länge följt vad som händer runt vad vi kallar Sydkinesiska sjön. Det som skrivs här är i stort vad han skrivit och är att betrakta som ett citat. Han har tolkat den militärpolitiska situationen i Vietnams närområde och menar att Kina har blivit mer och mer aggressivt. Kinas stora investeringar världen över har fått länder, exempelvis Cambodja, Sri Lanka och Pakistan, att fastna i ekonomiska fällor och i praktiken utvecklats till ett slags vasallstater. Efter att ha tagit över Hong Kong har kineserna nu riktat blickarna mot Taiwan. 

En kraftfull uppbyggnad av den militära styrkan med bl.a. ett nyligen sjösatt hangarfartyg gör att Kina nu ses med skräckblandad förundran av de stater som omger The Estern Sea eller South China Sea. Kina menar att havet är kinesiskt och har befäst den inställningen genom att annektera en mängd små öar och där byggt militära baser. USA hävdar att South China Sea ska vara internationellt vatten enligt internationell domstol. USA har dessutom avtal om militär samverkan med Taiwan, Filippinierna, Korea och Japan samt oskrivna men förmodligen starka åtaganden till Indien och Vietnam. 

Kina har återkommande flottövningar obehagligt nära Taiwan med överflygande bomb- och jaktplan på ett provocerande sätt. USA har hangarfartyg i området Biden och Japans nye premiärminister Suga Yoshihide har gemensamt förklarat att deras försvarspakt fungerar som den ska. 

Vad händer om Kina invaderar Taiwan? FN:s säkerhetsråd har ingen reell kraft, vilket tydligt framgår av overksamheten efter militärkuppen i Myanmar.

Med svenskt bistånd till vietnamesiska flygfält deltar således Sverige i upptrappningen av den militära styrkenivån i Sydostasien.

2021-05-03

Bo Berggren

2 kommentarer

  1. Mycket bra att ta upp detta. Svenskt bistånd är ett stort slöseri med pengar. Det är förmodligen pengar vi lånar. Sverige är och blir aldrig någon stormakt fast vår regering tror det. Sådana här uppgifter kommer aldrig fram 0m vi inte hade Bo Berggren och andra som har ögon och öron öppna. Tack för er insats.
    Jan Remann

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*