Vem vill ha en dyster framtid?

Hur ser egentligen Sveriges ekonomi ut? Allt fler kommuner har problem och måste spara. Varför? För några år sedan var ekonomin på topp och blev allt starkare enligt regeringens utsagor. Men det är väl just sagor som utsänds som godis till folket. Tills det inte håller längre. Och det är ju alltid andras fel att det går dåligt men den egna förtjänsten när det går bra. Vi är många som tröttnar på politiken när det inte är bättre samvete hos de styrande. Kan de inte förstå det? Tror det att vi är dumma? Troligen. 

Politiker säger alltid att de jobbar så hårt. Vilka jämför de sig med? Har de en aning om vad andra sysslar med? Inom näringslivet är takten och tidsinsatserna väldigt stora och har så varit under mitt arbetsliv som startade under 60-talets senare hälft. Och det var inte bättre för våra fäder. En eller två veckors semester. På vardagarna arbete från sju till tidigast sex. Och arbete på lördagar, visserligen inte full tid. Stort ansvar. Och därhemma var det en kvinna som styrde och ställde allt till rätta. Fullt ansvar för hushållet och att barnens skolgång fungerade. Det var inte ekonomi för utlandsresor eller dyra utsvävningar. Och vi var lyckliga. Kunde klaga på Hedlund eller Erlander någon gång. Idag klagas det på alla och envar. 

Det betalas ut bidrag till höger och vänster till nytillkomna. Gratis bilkörkort. Retroaktiva barnbidrag. Tolk till människor som varit i landet under lång tid. Bidrag till folk som inte finns i landet. Listan kan göras lång. Och det är inte initialt de nytillkomna som ska lastas. Det är politiker som inte vågar ta obekväma beslut, inte har förmågan att se in i framtiden, att inte förstå de reaktioner som väcks hos oss som arbetat hela vårt liv i ett land som håller på att slitas itu. Regeringen meddelade för några år sedan att invandringen kostar staten 75 miljarder per år. Men vad kostar den kommunerna? Sammantaget i ungefär samma storleksordning. Därför är det problem i kommunerna.

Sveriges ekonomi kommer att bli allt sämre framöver, därom råder ingen tvekan. Insatserna att samla in koldioxid, avstå från att sälja utsläppsrätter, solidariskt betala för nedläggningen av kolkraftverk runtom i världen, bygga vindkraftverksparker, låta industrin ställas still när det, just det,  är vindstilla. Sorry, Magdalena Andersson. Det hjälper inte längre med mentala hålla-under-armen-åtgärder. Nej, det behövs nu klara, konkreta åtgärder att styra ekonomin på rätt köl. 

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*